Kelner |
Wpisany przez Administrator |
Kelner zajmuje się profesjonalną obsługą klientów w lokalach gastronomicznych, od momentu ich wejścia aż do opuszczenia go. Do kelnera należy - powitanie gości, wybór stolika, przedstawienie menu, udzielenie wszelkich informacji odnośnie serwowanych potraw i napojów, pomoc w wyborze poszczególnych dań, a następnie przyjęcie zamówienia i jego odpowiednie zrealizowanie. Do zadań kelnera należy także przygotowanie lokalu do przyjęcia gości – dbałość o odpowiedni wystrój, dostosowany do okoliczności. Przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym: język angielski i biologia Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym: 1.Urządzeniabezpieczeństwo pracy w gastronomii 2.Podstawy żywienia 3.Technologia sporządzania potrawnapojów 4.Obsługa kelnerska 5.Usługi kelnerskie 6.Działalność gospodarczagastronomii 7.Język obcypracy kelnera (język rosyjski) Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym: 1.Obsługiwanie gości 2.Przygotowywanie potrawnapojów 3.Organizowanie usług kelnerskich 4.Praktyki zawodowe Nauka w technikum trwa 4 lata. Absolwent może przystąpić do egzaminu maturalnego oraz egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie: Praktyka zawodowa, realizowana w klasie drugiej i trzeciej, odbywa się w najlepszych zakładach gastronomicznych. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kelner powinien być przygotowany do: • sporządzania i serwowania napojów w barze oraz atrakcyjnego i widowiskowego przyrządzania drinków, Zawód kelner nie posiada żadnych powiązań z innymi zawodami ani pomiędzy efektami wspólnymi dla zawodów w ramach obszaru turystyczno – gastronomicznego, ani efektami kształcenia właściwymi dla kwalifikacji wyodrębnionych w zawodzie kelner. Nie oznacza to jednak zamkniętej ścieżki rozwoju dla kelnera. w systemie pozaszkolnym absolwent może zdobyć zawód baristy, barmana lub sommeliera uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach uzupełniających. Może również przekwalifikować się na inny zawód wybierając pożądaną dla własnych potrzeb kwalifikację z tego samego obszaru zawodowego, np.: zdobywając zawód kucharza po zdobyciu kwalifikacji T.6., czyli zakresu sporządzania potraw i napojów, może wejść na ścieżkę rozwoju dla nowo zdobytego zawodu lub wybrać kwalifikacje z obszaru administracyjno – ekonomicznego, co z kolei będzie przydatne do prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Po ukończeniu szkoły uzyskasz tytuł zawodowy kelnera i możesz podjąć pracę w restauracjach hotelach, kawiarniach i innych zakładach gastronomicznych, prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę na studiach wyższych. Absolwent jest przygotowany do pracy we wszystkich zakładach gastronomicznych, restauracjach, pubach, kawiarniach, hotelach, zarówno w Polsce, jak i we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Kelner wykonuje czynności związane z fachową i kompleksową obsługą gości w zakładach gastronomicznych, obsługą przyjęć okolicznościowych, kelnerską obsługą gości w pokoju hotelowym, obsługą kongresów, targów, wystaw, spotkań, konferencji i innych imprez oraz świadczeniem gastronomicznych usług cateringowych dla gości poza zakładem, tj. w pomieszczeniach przewoźników, klienta, plenerze. |