MENU
KIERUNKI KSZTAŁCENIA
KOŁA ZAINTERESOWAŃ
RODZICE
OSIĄGNIĘCIA
WOLONTARIAT
PROJEKTY EFS
KONKURSY
PROJEKTY
WSPÓŁPRACA
TECHNIK HOTELARSTWA |
Wpisany przez Administrator |
Hotelarz: - planuje, oferuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie, - ustala zestaw oferowanych usług hotelarskich oraz sposób ich świadczenia, - obsługuje i organizuje przyjęcia, konferencje, kongresy, targi, zjazdy, bankiety, - kompleksowo obsługuje gości hotelowych oraz organizuje usługi turystyczne, rekreacyjno-sportowe i gastronomiczne, - organizuje bazę noclegową, - ewidencjonuje i rozlicza gości, prowadzi korespondencję, - nadzoruje utrzymanie porządku i czystości w hotelu, - biegle posługuje się językiem obcym w zakresie słownictwa zawodowego.
- organizacja pracy w hotelarstwie, - działalność recepcji, - usługi żywieniowe w hotelarstwie, - marketing usług hotelarskich, - podstawy działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego, - język obcy zawodowy – język angielski zawodowy, - zajęcia praktyczne,
- techniki pracy w hotelarstwie, - obsługa konsumenta, - obsługa informatyczna w hotelarstwie, - praktyki zawodowe.
- geografia, - język angielski.
- język angielski, - język rosyjski.
Podczas kształcenia uczeń ma możliwość uzyskania następujących kwalifikacji:
T.11. Planowanie i realizacja usług w recepcji,
T.12. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
Przez cały cykl kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa uczniowie uczestniczą w zajęciach praktycznych, odbywająccych się w specjalnie do tego celu przygotowanych oraz profesjonalnie wyposażonych szkolnych pracowniach hotelarskich i gastronomicznych.
Dwa razy w cyklu kształcenia (w klasie drugiej i trzeciej) uczniowie odbywają trwającą miesiąc czasu, programową praktykę zawodową. Uczniowie mogą odbywać praktykę w wybranych przez siebie obiektach hotelarskich lub wskazanych przez szkołę zakładach branży turystyczno-gastronomiczno-hotelarskiej, znajdujących się na terenie województwa mazowieckiego oraz całego kraju (między innymi w wielu renomowanych hotelach warszawskich).
Absolwenci kierunku technik hotelarstwa posiadają odpowiednią wiedzę Zapewnia to absolwentom naszej szkoły znalezienie oraz podjęcie ciekawej i dobrze płatnej pracy, odpowiadającej ich kwalifikacjom i zainteresowaniom.
Możliwość zatrudnienia stwarzają absolwentom następujące obiekty: - hotele, - pensjonaty, - ośrodki wypoczynkowe, - zakłady uzdrowiskowe, - obiekty SPA & Wellness, - schroniska, - zajazdy, - biura podróży oraz punkty informacji turystycznej, - baza ruchoma: promowa, noclegowa, kolejowa, lotnicza.
Dzięki zdobytej wiedzy ekonomicznej i orientacji w branży turystyczno-hotelarskiej nasi absolwenci przygotowani są również do prowadzenia własnej działalnosci gospodarczej w zakresie świadczenia usług hotelarskich i agroturystycznych, natomiast uzyskane kwalifikacje oraz umiejętności praktyczne umożliwiają naszym absolwentom podjęcie pracy przy obsłudze konferencji, kongresów, targów, zjazdów oraz bankietów. Ukończenie kierunku: technik hotelarstwa w Zespole Szkół Nr 1 umożliwia absolwentom podjęcie studiów na wybranym przez siebie kierunku, związanym z branżą turystyczno-hotelarską, na wielu renomowanych uczelniach w Polsce.
|