Hotelarz:
- planuje, oferuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie,
- ustala zestaw oferowanych usług hotelarskich oraz sposób ich świadczenia,
- obsługuje i organizuje przyjęcia, konferencje, kongresy, targi, zjazdy, bankiety,
- kompleksowo obsługuje gości hotelowych oraz organizuje usługi turystyczne, rekreacyjno-sportowe i gastronomiczne,
- organizuje bazę noclegową,
- ewidencjonuje i rozlicza gości, prowadzi korespondencję,
- nadzoruje utrzymanie porządku i czystości w hotelu,
- biegle posługuje się językiem obcym w zakresie słownictwa zawodowego.
- Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym:
- organizacja pracy w hotelarstwie,
- działalność recepcji,
- usługi żywieniowe w hotelarstwie,
- marketing usług hotelarskich,
- podstawy działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego,
- język obcy zawodowy – język angielski zawodowy,
- zajęcia praktyczne,
- Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym:
- techniki pracy w hotelarstwie,
- obsługa konsumenta,
- obsługa informatyczna w hotelarstwie,
- praktyki zawodowe.
- Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym:
- geografia,
- język angielski.
- język angielski,
- język rosyjski.
Podczas kształcenia uczeń ma możliwość uzyskania następujących kwalifikacji:
T.11. Planowanie i realizacja usług w recepcji,
T.12. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
Przez cały cykl kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa uczniowie uczestniczą w zajęciach praktycznych, odbywająccych się w specjalnie do tego celu przygotowanych oraz profesjonalnie wyposażonych szkolnych pracowniach hotelarskich i gastronomicznych.
Dwa razy w cyklu kształcenia (w klasie drugiej i trzeciej) uczniowie odbywają trwającą miesiąc czasu, programową praktykę zawodową.
Uczniowie mogą odbywać praktykę w wybranych przez siebie obiektach hotelarskich lub wskazanych przez szkołę zakładach branży turystyczno-gastronomiczno-hotelarskiej, znajdujących się na terenie województwa mazowieckiego oraz całego kraju (między innymi w wielu renomowanych hotelach warszawskich).
Absolwenci kierunku technik hotelarstwa posiadają odpowiednią wiedzę i umiejętności, które pozwalają podjąć pracę nie tylko w Polsce, ale i w innych krajach Unii Europejskiej. Stały wzrost popytu na usługi hotelarskie, turystyczne, agroturystyczne, organizację czasu wolnego i podróży, sprawia, że znacznie wzrasta wśród przedsiębiorców i pracodawców również zapotrzebowanie na wykwalifikowanych pracowników tej branży turystyczno-hotelarskiej.
Zapewnia to absolwentom naszej szkoły znalezienie oraz podjęcie ciekawej i dobrze płatnej pracy, odpowiadającej ich kwalifikacjom i zainteresowaniom.
Możliwość zatrudnienia stwarzają absolwentom następujące obiekty:
- hotele,
- pensjonaty,
- ośrodki wypoczynkowe,
- zakłady uzdrowiskowe,
- obiekty SPA & Wellness,
- schroniska,
- zajazdy,
- biura podróży oraz punkty informacji turystycznej,
- baza ruchoma: promowa, noclegowa, kolejowa, lotnicza.
Dzięki zdobytej wiedzy ekonomicznej i orientacji w branży turystyczno-hotelarskiej nasi absolwenci przygotowani są również do prowadzenia własnej działalnosci gospodarczej w zakresie świadczenia usług hotelarskich i agroturystycznych, natomiast uzyskane kwalifikacje oraz umiejętności praktyczne umożliwiają naszym absolwentom podjęcie pracy przy obsłudze konferencji, kongresów, targów, zjazdów oraz bankietów.
Ukończenie kierunku: technik hotelarstwa w Zespole Szkół Nr 1 umożliwia absolwentom podjęcie studiów na wybranym przez siebie kierunku, związanym z branżą turystyczno-hotelarską, na wielu renomowanych uczelniach w Polsce.
|