Kelner jest atrakcyjnym kierunkiem kształcenia związanym z dynamicznie rozwijającą się branżą gastronomiczną. Po ukończeniu szkoły absolwenci mogą pracować jako barmani, kelnerzy, pracownicy firm cateringowych.
Kelner zajmuje się profesjonalną obsługą klientów w lokalach gastronomicznych, od momentu ich wejścia aż do opuszczenia go. Do kelnera należy - powitanie gości, wybór stolika, przedstawienie menu, udzielenie wszelkich informacji odnośnie serwowanych potraw i napojów, pomoc w wyborze poszczególnych dań, a następnie przyjęcie zamówienia i jego odpowiednie zrealizowanie. Do zadań kelnera należy także przygotowanie lokalu do przyjęcia gości – dbałość o odpowiedni wystrój, dostosowany do okoliczności.
Przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym: język angielski i biologia
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym:
1.Urządzeniabezpieczeństwo pracy w gastronomii
2.Podstawy żywienia
3.Technologia sporządzania potrawnapojów
4.Obsługa kelnerska
5.Usługi kelnerskie
6.Działalność gospodarczagastronomii
7.Język obcypracy kelnera (język rosyjski)
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym:
1.Obsługiwanie gości
2.Przygotowywanie potrawnapojów
3.Organizowanie usług kelnerskich
4.Praktyki zawodowe
Nauka w technikum trwa 4 lata. Absolwent może przystąpić do egzaminu maturalnego oraz egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie: - Kwalifikacja 1 - Wykonywanie usług kelnerskich - Kwalifikacja 2 - Organizacja usług gastronomicznych
Praktyka zawodowa, realizowana w klasie drugiej i trzeciej, odbywa się w najlepszych zakładach gastronomicznych.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kelner powinien być przygotowany do:
• sporządzania i serwowania napojów w barze oraz atrakcyjnego i widowiskowego przyrządzania drinków, • organizacji sprzedaży i zarządzania barem, • wykonywania czynności związanych z obsługą gości, • planowania i organizowania obsługi przyjęć okolicznościowych, • doradzania gościom w wyborze potraw i napojów, • aranżacji i wystroju sali oraz miejsc dla gości, • stosowania elementów protokołu dyplomatycznego podczas obsługi gości, • obsługi elektronicznych urządzeń rejestrujących i kas kelnerskich.
Zawód kelner nie posiada żadnych powiązań z innymi zawodami ani pomiędzy efektami wspólnymi dla zawodów w ramach obszaru turystyczno – gastronomicznego, ani efektami kształcenia właściwymi dla kwalifikacji wyodrębnionych w zawodzie kelner.
Nie oznacza to jednak zamkniętej ścieżki rozwoju dla kelnera. w systemie pozaszkolnym absolwent może zdobyć zawód baristy, barmana lub sommeliera uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach uzupełniających. Może również przekwalifikować się na inny zawód wybierając pożądaną dla własnych potrzeb kwalifikację z tego samego obszaru zawodowego, np.: zdobywając zawód kucharza po zdobyciu kwalifikacji T.6., czyli zakresu sporządzania potraw i napojów, może wejść na ścieżkę rozwoju dla nowo zdobytego zawodu lub wybrać kwalifikacje z obszaru administracyjno – ekonomicznego, co z kolei będzie przydatne do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Po ukończeniu szkoły uzyskasz tytuł zawodowy kelnera i możesz podjąć pracę w restauracjach hotelach, kawiarniach i innych zakładach gastronomicznych, prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę na studiach wyższych.
Absolwent jest przygotowany do pracy we wszystkich zakładach gastronomicznych, restauracjach, pubach, kawiarniach, hotelach, zarówno w Polsce, jak i we wszystkich krajach Unii Europejskiej.
Kelner wykonuje czynności związane z fachową i kompleksową obsługą gości w zakładach gastronomicznych, obsługą przyjęć okolicznościowych, kelnerską obsługą gości w pokoju hotelowym, obsługą kongresów, targów, wystaw, spotkań, konferencji i innych imprez oraz świadczeniem gastronomicznych usług cateringowych dla gości poza zakładem, tj. w pomieszczeniach przewoźników, klienta, plenerze. |